Om Viking Fågel
Björn Olsson köpte sina första gäss
redan som åttaåring och Viking Fågel
etablerades 1994. Idag är det ett
familjeföretag som föder upp gäss,
kalkoner och kycklingar. Alla djuren
föds upp på vår egen gård och
slaktas på vårt gårdsslakteri. Vi
odlar spannmål och halm till djurens
foder och strö. Stallarna värms upp
av vår fjärrvärmecentral som eldas
med halm från våra egna fält.
Djurens gödsel sprids på våra åkrar
och ger näring till jorden. Våra
djur är klimatsmarta!
Gåsproduktionen
De flesta av våra gäss kommer från
våra egna avelsdjur. Gässen börjar
värpa ägg när dagarna blir ljusare i
slutet av februari. Äggen läggs i en
37,5 grader varm ruvare där de
stannar i ca 30 dagar innan de
flyttas över till
kläckningsmaskinen. De nykläckta
gässlingarna hålls inomhus de första
veckorna och går därefter på bete
fram till Mårtens afton i början av
november.
Kalkonproduktionen
Vi köper daggamla kalkonkycklingar.
Beläggningen i våra stallar är 12
kg/m2 vilket innebär ca 2
kalkoner/m2. Uppfödningstiden är ca
12 veckor.
Ungtupproduktionen
Ungtuppar är kycklingar som fått
växa lite längre och bli lite
större. Det ger ett moget och
saftigt kött. Uppfödningstiden är 13
veckor. |
|
Majskycklingproduktionen
Vi köper in daggamla kycklingar av
den långsamt- växande rasen Hubbard.
Beläggningen i våra stallar är 18
kg/m2. Svensk lag medger upp
till 36 kg/m2.
Antal kycklingar per
stall varierar beroende av
stall- storleken. I dagsläget rymmer
vårt största stall 4 500 kycklingar. Uppfödningstiden är ca 7-8 veckor.
Majskycklingarnas foder består av ca
55 % majs. Övriga beståndsdelar är
till största del spannmål, gräsmjöl
och rapsprodukter. Fodrets
sammansättning ger en långsammare
tillväxt hos kycklingen vilket gör
köttet saftigare och smakrikare.
Slakten
All slakt sker på vårt
gårdsslakteri. Transporten mellan
stallet/betet och slakteriet
överskrider aldrig 5 minuter vilket
innebär att djuren utsätts för
minimal stress. När kycklingen
anländer till mottagningsrummet i
slakteriet sker el-bedövning,
avlivning genom avblodning,
skållning, plockning, urtagning av
inälvor, luftkylning och paketering.
Varje slakt övervakas av
Livsmedelsverkets
besiktningsveterinär som
kontrollerar djurskydd och
livsmedelssäkerhet. |