Recept
|
|
GÅS |
Beräkna 700-1000 g/person
5 kg gås
3-4 äpple
ca 400 g sviskon
1 citron
salt, peppar |
Sås
4 msk smör eller margarin
7 msk vetemjöl
5-6 dl sky
1-2 dl vatten (gärna kokvatten från
potatisen)
3 dl grädde
3-4 msk svart vinbärsgelé
1 msk collorit alt. soja
Salt, peppar
|
Sätt
ugnen på 175 grader. Ta ut gåsens
inkråm (hjärta, lever, muskelmage,
hals). Krydda gåsen invändigt med
salt och peppar. Fyll gåsen med
äppelklyftor och sviskon. Gnid in
gåsen med citron. Krydda med salt
och peppar. Lägg inkråm och gåsen
med bröstet uppåt på ett galler med
långpanna under. Tillaga i nedre
delen av ugnen ca 2,5-3 timmar. Ös
med skyn då och då. Gåsen är klar
när den är helt genomstekt där låret
fäster vid kroppen och när
köttsaften är utan rosa inslag.
Alternativt kan gåsen tillagas
långsamt i ca 125 grader. Höj
temperaturen mot slutet för att ge
färg. Tillagningstiden blir ca 6
timmar.
Tag ut gåsen en kvart innan den är
klar och sila av skyn från
långpannan. Ställ tillbaka gåsen i
ugnen. Låt skyn stå 5 minuter och
skumma sedan av fettet.
Smält smöret i en kastrull och rör
ut mjölet i det smälta smöret. Späd
med sky, vatten (eller buljong av
kokt inkråm) och grädde. Låt koka
upp. Sätt smak och färg efter tycke
med vinbärsgelé, collorit, salt och
peppar.
Tag ut gåsen och skär upp den.
Servera med kokt
potatis/hasselbackspotatis, sås,
svart vinbärsgelé, rödkål,
brysselkål, inkråm och ev. kokta
äppelhalvor med sviskon.
|
|
Mjölkproteinfri:
Använd mjölkfritt margarin och
havregrädde i såsen.
|
|
Laktosfri:
Använd laktosfri grädde och
laktosfritt smör. |
|
Glutenfri:
Toppred med 10 msk Maizena brun
redning. Använd collorit eller
glutenfri soja. |
|
Äggfri:
Rätten är äggfri. |
|
ÄPPLEKAKA |
4-6 personer
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
100 g smör
4 äpplen |
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman de torra
ingredienserna.
Smält smöret.
Blanda ägget och det smälta smöret
med de torra ingredienserna.
Skala, kärna ur och skär äpplena i
klyftor.
Lägg äpplena i en smord ugnsfast
form.
Bred smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
Sätt ugnen på varmluft de sista
minuterna för en extra knaprig
överdel.
Servera med vaniljsås eller
vaniljglass.
|
|
Mjölkproteinfri:
Använd mjölkfritt margarin. Uteslut
vaniljsåsen eller använd vaniljsås
baserad på havre. Använd havre-
eller sojaglass. |
|
Laktosfri:
Använd laktosfritt smör. |
|
Glutenfri:
Byt ut vetemjölet mot 2 ¼ dl
glutenfri mix. Det är enklast att
använda vaniljsåspulver men
kontrollera innehålls-förteckningen.
Kontrollera glassens
innehållsförteckning.
Ekströms marsansås och Engelholms
glass brukar vara glutenfria. |
|
Äggfri:
Uteslut ägget.
|
|